Beneficium

Jeg er af Justitsministeriet udnævnt til beneficeret advokat.
Det vil sige, at jeg er udnævnt til at føre sager som forsvarer og bistandsadvokat og som advokat for folk, der kan få fri proces.

Rent praktisk vil det sige, at jeg står på en liste på domstolenes hjemmeside sammen med de andre beneficerede, og når domstolen, politiet, eller en privatperson har brug for en advokat, så kan man vælge en fra listen.

Man er selvfølgelig altid fri til at tage lige den advokat, man har lyst til, men hvis ikke man kender en advokat i forvejen, så får man mulighed for at vælge mellem nogen, som er erfarne, og som Justitsministeriet og domstolene har vurderet, er dygtige og kompetente.

Når man får en advokat, så får man advokaten beskikket. En beskikkelse betyder, at domstolen går ind og lægger pengene ud for salæret til advokaten.
Alle advokater i straffesager bliver beskikket. Pas på. Der findes advokater, der markedsfører sig ved at sige, at man endelig ikke skal have en af de beskikkede advokater! Det er volapyk. Alle advokater bliver beskikket, for der er ingen advokat, der tør satse på, at klienten betaler selv.

Gå langt uden om de advokater, der prøver at fiske klienter ved at betale penge for at få en klient, eller siger om andre advokater, at de er politiadvokater. Det er advokater, der udnytter folk i svage situationer.